fredag 25. april 2008

Tre ting du må se når du rusler rundt i Praha

At Praha er Europas vakreste by er jeg ikke i tvil om. Hvorhen du går og snur deg er det umulig å ikke se en flott gammel bygning. Men det er bare de "vanlige" bygningene i Prahas gamleby. Så selv om det er en stor opplevelse i seg selv bare å rusle rundt i gatene, finnes det noen skikkelige diamanter blant alle perlene.

Her følger tre ting som alle Praha-turister må se:

1) Karlsbroen (Karlovy Most) er en skikkelig diamant. Broen, som ble bygget på 1400-tallet, er full av statuer og figurer. Full av liv er den også, med alle turistene følger også folk som skal selge suvenirer og tegne portretter. Så hvis du vil ha den litt for deg selv bør du komme tidlig på dagen! Bildet nedenfor ble tatt klokken seks på morgenen.




2) Gamleby-plassen (tsj. Staromestske namesti) er et annet sted turistene trekkes til. Dette ikke minst på grunn av det astronomiske uret (orloj) på rådhusets sydvegg. Hver time utfører uret et lite show med figurer (døden, som kommer ut av luker og merkelige middelalderske mekaniske lyder. På plassen finnes også et digert minnesmerke over Jan Hus, den tsjekkiske reformatoren om ble brent på bålet. Týn-kirken, som med sine to tårn utgjør et av de mest gjenkjennelige landemerkene i byen, er også verdt å ta en titt på mens man rusler rundt på Gamleby-plassen. Er du heldig, kan du også snuble over hyggelige greier som julemarked, påskemarked, fotball på storskjerm eller demonstrerende menneskemengder.

Det astronomiske uret

Gamleby-plassen: Týn-kirken med Jan Hus-minnesmerket i forgrunnen


3) Praha borg (Prazsky hrad) MÅ sees av ALLE som drar til Praha. Hvis du har vært i Praha og ikke tok turen opp til borgen, kunne du nesten like godt holdt deg hjemme. Harde ord, men borgen er viktig! Borgen ligger på en høyde på vestsiden av elven. Den inneholder blant annet presidentpalasset der man kan se vaktskifte flere ganger om dagen, og den enorme St. Vitus-katedralen. I tillegg er det flere mindre kirker, palasser, klostre og hager inne på borgområdet. Her er et flott bilde av hele borganlegget, tatt fra østsiden av elven:

4 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Jeg var der for ganske lenge siden mens vin og øl og sterke saker fortsatt var billig, og jeg ble inspirert. følelsen sitter i meg ennå.

Flotte bilder. Det er litt som å besøke byen på nytt.

Jan sa...

Takk, Praha har en spesiell stemning...
Og billig vin og øl og sterke saker kan fortsatt finnes, jeg skal skrive mer hvor senere.;)

Frode sa...

Grei liste - selv om tre ting jo er altfor lite - og det oppskrytte uret ikke fortjener plassen.
Veldig flotte bilder - kjekt å se at andre blir oppslukt av Praha. Jeg har vært der 12-13 ganger i løpet av de siste årene - kjempeby

Anonym sa...

Heisann! La til dette innlegget i denne lista: http://reisetipsern.blogspot.com/2009/03/tsjekkia-reiseblogging.html