onsdag 30. april 2008

Det jødiske Praha

Det er alltid greit å få med seg litt lokal historie og kultur når man er ute og reiser. I Praha finnes det blant annet en sterk jødisk tradisjon som er vel verdt å titte på når man er der.

Før den annen verdenskrig og Holocaust, var Praha et av de eldste og viktigste jødiske sentere i Europa. Franz Kafka er nok den mest kjente jødiske figuren fra Praha, men andre før ham hadde sterk innvirkning på utviklingen av byen og Tsjekkia (Bøhmen).

Man antar at det har bodd jøder i Praha siden 900-tallet. Helt fra dengang og til 1779 var Josefov det eneste området jødene var tillatt å bo i. Denne bittelille jødiske ghettoen som ligger inne i Gamlebyen, hadde en gang i tiden 18000 innbyggere. I dag er den et av stedene man bør få med seg på en reise til Praha.

En av Josefovs smale gater

Mesteparten av Josefov ble revet mellom årene 1893 og 1913 da myndighetene ønsket å bygge om Praha til å ligne mer på Paris. Kun seks synagoger, kirkegården og det jødiske rådhuset stod igjen etter dette lille byfornyelsesprosjektet.

Da nazistene okkuperte byen i 1939 kunne de med letthet ha tilintetgjort resten av Josefov. Men Hitler hadde andre planer. Han ville nemlig la ghettoen stå, og gjøre den til et stort utendørsmuseum for "en utryddet eksotisk rase". Nazistene samlet sammen jødiske kulturskatter fra hele Europa for utstilling i Josefov.

Synagoge

I dag er Josefov et fint sted å rusle rundt som turist. Ta en titt på en av synagogene, fortrinnsvis Den Gammelnye synagoge (Staronová synagoga), Europas eldste aktive synagoge. På det jødiske museet (Zidovské muzeum) finner du en av verdens største samlinger av jødisk kunst. Stedet der Kafka ble født ligger også her.

Anbefalt lesning om Europas jøder:


Jewish Heritage Travel fra National Geographic

0 kommentarer: